lauantai 11. elokuuta 2018

Koulujen alku




Oikeastaan mieleni tekisi tällä hetkellä kirjoittaa kaikesta siitä, mitä pihalla näin loppukesästä kasvaa ja kuinka päivällä väliin navakastikin puhaltanut tuuli virkisti ja herätteli hellekesän hidastamaa mieltä. Kirjoitan siitä kuitenkin joskus toiste, sillä haluan myös tallentaa tänne joitakin ajatuksia ja muistoja tämän viikon ehdottomasti isoimmasta asiasta eli koulujen alkamisesta.

Sillä iso asia se on, koulujen alkaminen. Elokuussa eletään jollakin tapaa "uutta tammikuuta", jolloin entinen nollataan ja nokka suunnataan kohti kaikkea uutta. Uusi lukuvuosi starttaa ja toukokuussa olemme viisaampia (toivottavasti) sen suhteen, mitä se piti sisällään.

Meidän perheestä lähtivät koulutielle pienintä lukuunottamatta kaikki muut. Isoimmat muutokset koskivat esikoista, joka aloitti yläkoulussa 7. luokalla ja nuorinta neitokaista, joka vihdoinkin pääsi odottamaansa eskariin, samaan kouluun isompien kanssa. Vanhemmat tytöt jatkoivat tutussa alakoulussa viidennellä ja kolmannella luokalla. Iso muutos oli myös meidän nuorimmaisella, joka jäi nyt ensimmäistä kertaa yksin kotiin pelkän äidin kanssa. Jonkinlaista ihmetystä olikin ilmassa ja voi sitä riemua, kun yksi toisensa jälkeen sisarukset koulupäivän jälkeen kotiin palasivat.

Tämän vuoden kesä jää historiaan lämpimänä, helteisenä ja jopa kuumana kesänä. Itsekseni ajattelin ihan elokuun ensimmäisinä päivinä, että menestystä vain kaikillle opettajille, jotka yrittävät motivoida jälkikasvun olemaan useamman tunnin päivästä koulussa, kun ulkona paistaa aurinko ja oppilaiden mieli on takuuvarmasti jossakin ihan muualla kuin luokkahuoneen seinien sisäpuolella. Taisinpa surkutella sitä ihan ääneenkiin, miten tylsää on, kun koulu alkaa tänä vuonna niin tavattoman aikaisin. Kun sitten otin asiaa puheeksi lasten kanssa, sainkin kuulla, että heistä on oikeastaan ihan mukavaa mennä taas kouluun. Ei kuulemma haitannut ollenkaan. Näin sitä sai taas oppia, ettei koskaan pitäisi olettaa yhtään mitään. Ei ainakaan sitä, että kysymättä tietäisi mitä jälkikasvun päässä liikkuu. Henkilökohtaisesti olen edelleen sitä mieltä, että jos minulta olisi kysytty, niin koulu alkaisi vasta tulevana maanantaina.

No, joka tapauksessa, oikein hyvää alkanutta tai kohta alkavaa kouluvuotta kaikille koululaisille ja opiskelijoille! Olkaa uteliaita, ajatelkaa mieluummin hyvää kuin pahaa, älkää nielkö purematta, kysykää ja kyseenalaistakaa, kohdelkaa muita niin kuin haluaisitte itseänne kohdeltavan ja nauttikaa elämästä!

2 kommenttia:

  1. Hienot reput kaikilla koululaisilla. Mukavaa ja turvallista syksyä Puronvarteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puolet repuista oon uusia, puolet edellisiltä vuosilta. Omistajilleen mieluisia jokainen. Hyvää syksyä sinnekin!:)

      Poista