perjantai 14. kesäkuuta 2013

Tavallinen äiti

Tämmöiseen runoon törmäsin facebookissa ja se kosketti todella. Mieluusti jaan sen kanssanne:
Tavallinen äiti
Olipa kerran eräs tavallinen äiti, joka oli hulluna lapsiinsa. Saman äidin samat lapset tekivät hänet säännöllisesti hulluksi.

Oli tavallinen äiti, joka uupui vauvansa itkuun. Äiti, joka silmäpussiensa laaksoista kirosi tehtyjä lapsiaan. Ja jonka silmissä kiilsivät syyllisyyden kuumat kyyneleet.

Oli tavallinen äiti, joka odotti eteisessä yöjuoksuilla huitelevaa humalaista teiniään. Kotiin tullessa komensi ja tuomitsi, vaikka sydän huokaisi syvään helpotuksesta.

Oli tavallinen äiti, joka teki tavanomaisia lihapullia. Ei luomua, ei läheltä, eikä erityisen hienolla rasvahappokoostumuksella. Ja aivan tavalliset mukulat söivät niitä suut suppuralla, ketsupilla koristellen.

Oli tavallinen äiti, joka kuuli moitetta äitiydestään sieltä täältä epävarmuuttaan ruokkimaan. Se sama äiti viilteli itse terävästi sanojensa piikeillä toisia tavallisia äitejä.

Oli tavallinen äiti, joka halusi toisinaan töihin ja sitten toinen, joka pysyi pitkään kotona. Kumpainenkin äitiydessään yhtä lailla vajaita ja täysiä.

Oli tavallinen äiti, jonka piti tarjota lapselleen turvaa, mutta olikin itse kahdesta turvattomampi. Vaan niin viisas, että haki itselleen apua, jottei veisi turvattomuuttaan sukupolvesta seuraavaan.

Oli tavallinen äiti, joka piinallisesti suoritti äitiyttään. Jokaisen täydellisesti hallitun osa-alueen myötä hän astui askeleen kauemmaksi tärkeimmästä.

Oli tavallinen äiti, joka tunsi pistoja sydämessään aina omalla ajallaan. Vaikka hyvin tiesi isän hoitavan lapsia yhtä tavallisen hienosti kuin itsekin.

Oli tavallinen äiti, joka päivän päätteeksi tulistui primitiiviseen raivoon. Huusi kurkku suorana pennuilleen, ettei täällä saa huutaa. Ja oli niin tavallisen surkea esimerkki lapsilleen.

Oli tavallinen äiti, joka katsoi lapsenlastaan oman lapsensa suloisessa sylissä. Joka kuin vahingossa lipsautteli tietävämpiä ohjeitaan, vaikka tunsi omansa osaavan paremmin.

Oli tavallinen äiti, joka niin kovin kaipasi puolisoaan. Vaan ei osannut enää rakastaa kiukun, väsymyksen, kurahousujen ja tiskirättien takaa.

Oli tavallinen äiti, joka tavallisen tasaisesti huokaili valtaisan vastuunsa ja äärettömän rakkautensa äärellä.

Oli tuiki tavallinen äiti, joka usein mietti, oliko riittävästi äiti. Vaikka oli vain aivan tavallinen äiti, ei mitenkään erinomaisen erityinen, ja juuri siksi täydesti inhimillinen ja ainutlaatuinen.

Maaret Kallio
Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti (NACS) ja työnohjaaja.
(Esse 22.11.2011)
 Ja eräänä iltana puron varresa (yllä oleva kuva on vähän isomman "puron" varresta tästä läheltä) eräs tavallinen äiti peitteili kaikki pienensä nukkumaan. Tavallinen äiti oli nauttinut suuresti niistä kolmesta päivästä, jolloin oli kotona vain pikkupirpanan kanssa. Mutta nyt tavallinen äiti tunsi suurta kiitollisuutta siitä tuhinasta, joka kamarit taas täytti.
Hyvää viikonloppua!

7 kommenttia:

 1. Olipa osuva runo.Noita tunteita tuntevat kaikki äidit ympäri maailman ja riittämättömyys on jatkuva seuralainen.Kaikesta huolimatta lapsista pääsääntöisesti kasvaa kunnon kansalaisia,meidän tuntemuksistamme huolimatta.  VastaaPoista
 2. Niin tuttuja ajatuksia ja tuntemuksia jo nyt, kolmen kuukauden kokemuksen jälkeen. Kiitos, kun jaoit tämän! On hienoa olla tavallinen äiti, tuntea muita tavallisia äitejä, jakaa tavallisen ja kuitenkin niin ihanan arjen kokemuksia.

  VastaaPoista
 3. Nykyään tuntuu, että kaiken pitää olla niin tavattoman erikoista. Siksikin mieltä lämmittävät kaikenlaiset tavallisuuden puolestapuhujat, oli kysymys sitten runoista tai jostakin muusta.

  VastaaPoista
 4. mummu metsän takaa19. kesäkuuta 2013 klo 8.09

  Olipas niin mukavaa lukea useampi sun kirjoitus uutena (jostain syystä on jäänyt väliin aika monta) ja miten osuva tuo runo voikaan olla.

  VastaaPoista
 5. Runo on kyllä todella osuva ja koskettava. Kiva, että oot takaisin koneen ääressä:)

  VastaaPoista
 6. Hilu: Niin minustakin. Tuttuja tuntoja.

  VastaaPoista