lauantai 31. elokuuta 2013

Kesän loppu

Elokuun viimeinen päivä.
Viimeisen "virallisen" kesäkuukauden viimeinen päivä.
Täällä meidän suunnalla kesäkauden päättymistä juhlitaan venetsialaisten merkeissä.
Alunperin venetsialaiset ovat kai olleet kesämökkiläisten juhla,
mutta luonnollisesti kaupallisuus on iskenyt tähänkin juhlaan 
ja nykyisin ainakin markkinavoimat haluaisivat, 
että jokainen viettäisi venetsialaisia mahdollisimman näyttävästi.

Tasokas hämäräkuva viime viikonlopulta
 Puron varren väellä ei ole venetsialaisperinteitä.
Koska emme omista kesämökkiä, 
emme "osaa" viettää venetsialaisia mitenkään.
Viime viikonloppuna laitoin ensimmäistä kertaa pari lyhtyä illalla pihalle palamaan 
ja tänä iltana teen luultavasti samoin. 
Kyllä ne hämärtyvässä illassa kauniisti loistavat.
Ja niiden valo kestää pitempään mitä rakettien.

 On aika hyvästellä mennyt kesä ja toivottaa syksy tervetulleeksi.
Ja koska minä pidän syksystä hyvin paljon, 
olen iloinen alkavasta syyskuusta.

15 kommenttia:

 1. Juu,nuo venetsialaiset taitaa olla enemmän rannikon juttuja...Ko meillä ei niitä vietetä mitenkään...:)
  Mulla lyhdytki oottaa vielä laittamista pihalle,illat sen verran valoisia...

  VastaaPoista
 2. Venetsialaiset on rannikon juttu ja vaikka aika lähellä rannikkoa asummekin, niin kovin ovat vieraaksi jääneet minullekin.
  Illat ovat vielä (onneksi) sen verran valoisia, ettei lyhtyjen tuikkeesta ehdin pitkään nauttia ennen kuin Nukkumatti taas kutsuu. Mutta se "ongelma" on korjaantumassa hyvinkin nopeaan.

  VastaaPoista
 3. Me vietettiin venetsialaisia silloin, kun meillä oli merenrantamökki. Oli huikean hienoa polttaa kokkoa rannassa, pitkin rantaa oli myös pienempiä ulkotulia ja sisällä mökissä tietysti oli paljon kynttilöitä. Illalla raketit räiskyivät. En tiedä onko venentsialaisperinne edes koko rannikon juttu vai vaan tietyllä alueella.

  VastaaPoista
 4. Mulla on sellainen tunne, että nuo venetsialaiset on vaan taas kerran yks syy ryypätä... menee siis samaan kastiin vapun ja juhannuksen kanssa mun arvomaailmassa. ;) Mää en kyllä muista koskaan millään tavalla noteranneeni venetsialaisia. Eikä tuo ole ihan koko rannikon juttu, vaan käsittääkseni se on ollut alunperin lähinnä jollain Kokkola-Pietarsaari-Vaasa -akselilla vietettävä mökkikauden päätös. Täällä Oulussa esimerkiksi en ole huomannut minkäänlaisia venetsialaisiin viittaavia juttuja missään, en edes kaupassa (no, mää käynkin vaan Lidlissä... ;) ).

  VastaaPoista
 5. Riikuska:
  Tuo mitä kirjoitit kuulostaa mun korvaan siltä alkuperäiseltä tavalta viettää venetsialaisia. Eli ne, joilla on mökki, viettävät siellä mökillä kesäkauden päättäjäisiä. On varmasti ollut mukavaa ja tunnelmallista.

  MariJ:
  Muistatko yläasteaikoina, jolloin venetsialaisten lähestyessä suurin osa ei muusta puhunutkaan kuin siitä mitä juodaan ja kuinka paljon? Ja viikonlopun jälkeen meni helposti pari viikkoa kelatessa taaksepäin eli mitä oltiin juotu, kuinka pajon ja kenen kanssa muuten vaan sekoiltu. Mulle on siitä jäänyt niin voimakas "ryyppyjuhlan" maku suuhun, ettei se oo kunnolla vieläkään lähtenyt ja on varmaan osasyy siihen, etten osaa edelleenkään elokuun viimeistä viikonloppua viettää mitenkään. Mutta onneksi ei tarvitsekaan. Kukin tyylillään:)

  Ja taidat olla oikeassa tuossa alueasiassa, että ainakin tämä kyseinen juhla on lähtöisin tuolta Kokkolan eteläpuolelta.

  Mutta eläköön vapaus valita! Viettäköön kukin tätä viikonloppua niin kuin haluaa, kunhan ei ketään toista loukkaa ja lakia suunnilleen noudattaa.

  VastaaPoista
 6. Mummuliini ei piittaa koko venetsialaisista,päinvastoin kauhulla ajattelen.Meidän emolelmät ovat tuolla pimeässä vielä ulkoruokinnassa ja pelkään niiden säikkyvän raketteja ja karkaavat pian laitumelta.Jos olis valtaa kieltäisin kaikenlaiset raketeilla räiskimiset,Kynttilät ja roihut riittävät vallan mainiosti ja niin saisivat koirat ja muutkin kotieläimet viettää stressittömän illan ja yön.

  VastaaPoista
 7. Tuo on kyllä ihan totta, että eläimet säikkyvät monesti raketteja ihan tosissaan. Tuntuu aika kohtuuttomalta, että jouduttaisiin muutaman raketin takia rämpimään pitkin mehtiä villiintyneen lehmälauman perässä. Lyhdyt ja roihut ei onneksi ketään säikytä. Toivokaamme siis rauhallista yötä.

  VastaaPoista
 8. mummu metsäntakaa31. elokuuta 2013 klo 19.14

  venetsialaiset on se kesän päätös jaulkotulet riittä ja nyt varsinkin pitää olla varovainen kun on näin kuivaa. Kyllä syksy on paras vuodenaika minun mielestä. En ole hakenut vielä lyhtyjä muttä minulla on useampi sellanen aurinkokennolla toimiva lamppu ja linnut ja perhoset ja ne syttyvät pimeällä ja aurinkoisen päivän jälkeen palavat aamuun asti. Toivotaan pitkää lämmintä syksyä.

  VastaaPoista
 9. "kesän loppu" -kuulostaa ankealta :D mutta tottahan se oon :) Hyvää viikonloppua puronvarteen

  VastaaPoista
 10. Mummu metsäntakaa:
  Hyvä huomio tuo kuivuus. Taisi lehdessä lukea, että ihan kaikkialla ei edes saa ampua raketteja, kun metsäpalovaroitus on päällä. Aurinkokennolamput on tosi tunnelmallisia ja näin alkusyksyyn ne sopii melkein lyhtyjä paremmin (ja ovat paloturvallisempiakin). Minä toivon myös pitkää ja lämmintä syksyä. Hyvää viikonloppua metsän taakse!

  MaiMa:
  Voi, ei ollut ollenkaan tarkoitus kuulostaa ankealta, mutta nyt kun sanoit ja luin otsikon uudestaan, niin onhan se aika ankea otsikko;) Vaikka ihan totta myöskin. Otetan syksystä kaikki ilo irti ja kohta päästään tunnelmoimaan joulujutuillakin:D Hyvää viikonloppua teidän suunnalle myös!

  VastaaPoista
 11. Venetsialaiset taitaa olla myös semmonen nykyajan humputus!
  En niistä välitä, mutta tulen joka ikinen syksy surulliseksi, kun kesä pitää hyvästellä.
  Nyt on ollut satamatonta, niin ruusutkin ovat riehaantuneet uuteen kukkaan :)
  Ja sitten tulee Syksy ja pilaa kaiken :(
  Mutta, onpahan mukavaa istuskella sisätiloissa ja virkkailla vaikka niitä verhoja :)
  Mukavaa puhää sinne
  tuksu

  VastaaPoista
 12. Onhan se haikeaa, kun yksi vuodenaika jää taakse. Ja jos ei pimeästä tykkää, niin varmasti vielä haikeampaa, kun nyt kuitenkin ollaan menossa kohti vuoden pimeintä aikaa.
  Kuvista päätellen teillä on siellä Wanhassa Mummulassa niin kaunista kukkaloisota pihalla, että toivotaan sen jatkuvan vielä pitkään. Kuiva ja lämmin syksy olisi kova juttu.
  Mukavaa pyhää myös sinne!

  VastaaPoista
 13. Täkäläiset sisämaan asukit eivät tiedä venetsialaisista mitään, vaikka mökkeilyä harrastavatkin sitten paljon pohjalaisia enemmän. Meidän "venetsialaisia" vietettiin leffan parissa. Kävimme ekaa kertaa Kuopion uudessa elokuvateatterissa ja voi mahoton miten oli pramiat paikat (ja kalliit liput). Mukavaa pyhäpäivää purolaisille!

  VastaaPoista
 14. Kyllä ne venetsialaiset on tainneet tosiaan Ouluunkin asti levitä. Viime yönä klo 23.45 alkoi rakettien pauke, ja isäntä oli ihan äimänkäkenä, että mikä tuo ääni on. Jos et sää olis kirjoittanut venetsialaisista blogissa, niin olisin varmaan ollut äimänkäkenä minäkin, mutta nyt pystyin viisaasti valistamaan miestä, että venetsialaiset ne vaan on. Nyt muistinkin, että onhan täällä joka vuosi ollut venetsialaisjuhlat tuossa noin 1,5 km päässä olevassa huvipaikassa, on sitä varmaan tänäkin vuonna lehdissä mainostettu, mutta eipä ole tullut kiinnitettyä huomiota. Muuten kyllä tuntui olevan jopa tavallista rauhallisempi ilta täällä, vaikka yleensä viikonloppuisin sentään jotain ääniä ulkoakin kantautuu.

  VastaaPoista
 15. Outi:
  Elokuvareissu ei taida olla ollenkaan huono tapa viettää venetsialaisia. Mukavaa pyhäpäivän jatkoa sinne teillekin!

  MariJ:
  No sehän on hyvä, että mun blogin ansioista voi valistaa aviomiestään:D Taitaa tämä kyseinen juhla levitä vähitellen yli koko Suomen, oltiin rannikolla tai ei.

  VastaaPoista