lauantai 2. kesäkuuta 2018

#olisinpatiennyt


Tänään juhlitaan nuoruutta, tutun ja turvallisen päättymistä, astumista tuntemattomille poluille, uusia alkuja, unelmia, toiveita ja haaveita.T'änään kymmenettuhannet valmistuvat ammattiin, painavat päähänsä ylioppilaslakin, päättävät peruskoulun tai siirtyvät luokka-asteelta seuraavalle. Merkityksellisiä asioita kaikki ja jokainen juhlakalu on onnensa ja juhlansa ansainnut.

Puron varresa suurimman etapin saavutti esikoinen, jonka peruskoulun alakouluaika päättyi tänään. Parin kuukauden kuluttua on aika siirtyä uuteen kouluun, joka ei enää sijaitse tutulla kotokylällä vaan linja-automatkan päässä kaupungin keskustassa. Tytöt jatkvavat vielä tutulla koululla, mutta uusien opettajien kanssa viidennellä ja kolmannella luokalla sekä eskarissa. Kaikille toivon riemullista, lämmintä ja ikimuistoista lapsuuden kesää!

Lukuvuoden päätyessä tulee muisteltua omiakin kouluaikoja. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut sen jälkeen ja ennen kaikkea, miten olen muuttunut noista ajoista vai olenko. Jos omasta ylioppilaskeväästä on aikaa reilut parikymmentä vuotta ja samanverran kiloja, mitä haluaisin täältä reilun kahdenkymmenen lisäkilon takaa sanoa sille nuorelle ylioppilaalle, joka toisten kaltaistensa kanssa juhli elämänsä kevättä?

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio julkaisi omalla instagram-tilillään haasteen, joka kulkee nimellä #olinsinpatiennyt. Haasteen tarkoitus on kertoa omalle nuorelle itselleen, mitä haluaisi nyt sanoa. Mitä olisin halunnut tietää silloin, kun en vielä mistään mitään oikein tiennyt, vaikka aivan muuta luulin. Olisiko siitä hyötyä tai apua jollekin tämän päivän valmistuvalle nuorelle. Nämä ajatukset Maaret Kallio haastoi kirjoittamaan ylös ja julkaisemaan jollakin some-kanavalla.

Mitä siis haluaisin sanoa omalle, nuorelle itselleni? Haluaisin sanoa, että muista kuinka kelpaat, riität ja pärjäät juuri sellaisena kuin olet. Älä anna kenenkään muun määritellä millainen sinun pitäisi olla tai millaiseksi sinun pitäisi tulla. Olisitpa tiennyt miten hienoja asioita elämällä on sinulle varattuna. Ole rohkea, reilu ja rehellinen, sinä aivan varmasti osaat ja pärjäät. Olisitpa tiennyt, että ihmeitä tapahtuu kaikille, ei vain muille vaan myös sinulle. Nauti elämästä täysin sydämin.

Lisäksi, olisitpa tiennyt, että jos heti ajokortin saatuaan ei opettele reilusti parkkeeraamaan ahtaisiin paikkoihin, ei sitä osaa nelikymppisenäkään. Opettele myös peruuttamaan peräkärryn kanssa. Ja vaikka aika monessa asiassa kannattaa luottaa itseensä, luota ammattilaiseen hiuksia värjätessä ja siskoosi vaatteita valittaessa. Luota Jumalaan, mutta lukitse silti autosi. Ja purjehtijan tavoin, älä anele alituista myötätuulta vaan opettele purjehtimaan.

Nämä sanat haluan sanoa jokaiselle tänään juhlivalle. Uskokaa, jos haluatte. Pahoin vain pelkään, ettette halua.

"Vaikeinta ei lopulta
ole hyväksyä
virheitään, vaan
elämätöntä, suunnatonta
elämää. Elämää,
joka liikaa kului
merkityksettömyyden äärellä."
- Maaret Kallio -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti