torstai 20. joulukuuta 2012

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua....

Puron varresa on touhuttu kaikenmoisia joulujuttuja viime päivinä,
niin kuin varmaan aika monessa muussakin talossa ja tuvassa.
Pipareitten leipomisen lomassa kuuntelimme tyttöjen kanssa joululauluja 
ja Noita Nokinenän Joulupökräystä. 
Nuo Noita Nokinenä-kuunnelmat ovat muuten mainioita. 
Cd-levyinä niitä myydään kaupoissa,
 mutta pitäisi tutkailla, 
löytyisikö niitä täältä nettimaailman syövereistä lisää.


Alakoulun joulujuhlaa vietettiin tiistaina ja kerrassaan ihanan tunnelmallisen juhlan 
oli koulun väki meille vieraille järjestänyt.
Viimeksi tänään luin lehdestä juttua, 
miten joulujuhlista karsitaan pois kristillisiä "aineksia", 
koska ne kuulemma loukkaavat joittenkin ihmisten perusoikeuksia. 
Tämän tyyppiset kirjoitukset saavat ainakin minun niskakarvani nousemaan pystyyn, 
koska olen sitä mieltä, että jos joulusta karsitaan pois kristillisyys, 
siitä ei jää jäljellä mitään muuta kuin tyhjät kuoret. 
Sitäkö me haluamme jakaa eteenpäin lapsillemme?
Mitä järkeä on kutsua ihmisiä joulujuhlaan, jossa ei ole sisältöä? 


Onneksi täällä kotokylän alakoulussa ei ole huolta siitä, 
että joulujuhlat olisivat pelkästään tonttuleikkejä. 
Toki tonttujen leikeillä on oma hyvä paikkansa joulujuhlan ohjelmassa, 
mutta ilta huipentuu jouluevankeliumiin 
ja yleisö veisaa seisten "Enkeli taivaan"-virren viimeisen säkeistön. 
Tätä seisten veisaamista on muuten vapaa-ajattelijoiden joukossa kritisoitu kovastikin, 
kun se on kuulemma uskonnon harjoittamista ja siihen ei saisi ketään pakottaa.


Mitähän vapaa-ajattelijat siitä sanoisivat, 
jos tietäisivät, että meille toivotettiin joulujuhlan lopuksi 
siunattua joulua kouluväen puolesta?
Tavatonta;)
Hyvä meidän kylän alakoulun arvomaailma!
 
 
 Näihin kuviin ja tunnelmiin päätämme tältä erää täältä puron varresta.
Meni vähän paasauksen puolelle, 
mutta eikös sitä hyvän asian puolesta saa välillä vähän paasatakin?
 

7 kommenttia:

 1. Meidän pojan koulun "joulu"juhlasta oli karsittu pois paitsi uskonnollisuus myös itse joulu. ;) Tilaisuuden aluksi osa 1-2-luokkalaisista esittivät tervetulonumeron, jossa heillä oli kyllä tonttulakit päässään. Koko muu juhla koostui muutaman yläkoululaisen esittämästä "joulumusikaalista", jossa ne teinit suunnittelivat, että järjestetään hei bileet (kutakuinkin noin se meni, en saanut juurikaan siitä keskustelusta selvää) ja sitten aina repliikkien välissä esittivät lauluja, jotka oli ihan normipoppia, kaikkein "jouluisin" taisi olla Walking in the Air (eli siitä Lumiukko-elokuvasta). Sitten siinä jossain välissä kun niillä yläkoululaisilla oli siinä näytelmässä ne bileet, niin sinne tuli "pikkusisko" kysymään, että saadaanko esittää teille meidän tonttutanssi, ja sitten 1-2-luokkalaiset kävivät osa pyörimässä piiriä ja loput lauloivat jonkun tonttulaulun. Juhlaan oli kutsuttu nimenomaan 1-2-luokkalaisten vanhemmat, joille oli varattu kolme penkkiriviä salin perimmäisestä nurkasta, josta ei edes nähnyt mitään, eli nähtiin meidän pojasta vain tutun tonttulakin vilaus, kun käveli sinne eteen laulamaan ja sieltä pois. Tuo 1-2-luokkalaisten esitys oli sitten ainoa, missä oli edes niitä tonttuja. Sitten se yläkoululaisten "musikaali" bileineen jatkui vähän aikaa, ja lopuksi kolme yläkoululaista poikaa tuli esittämään voltteja ja muita temppuja, ja yksi pojista oli pukeutunut joulupukiksi. Sitten rehtori piti puheen, jossa kertoi koulun saaneen vihreän lipun osoituksena koulun ympäristökasvatuksesta tms. ja sille taputettiin. Siinäpä se sitten olikin.

  Sen ymmärrän kyllä, että kun meidänkin koulussa tosi paljon niitä, joiden uskonto on jotain muuta kuin kristillinen, että järjestetään erikseen joulukirkko (viimeisenä koulupäivänä) ev.lut. kirkkoon kuuluville ja muille sitten muunlainen lukukauden päätöstilaisuus, ja sitten se kaikille yhteinen joulujuhla on uskonnollisesti neutraali, mutta olisi siellä nyt voinut olla edes sitten niitä tonttuja ja laulut sitten vaikka jotain Kulkuset kulkuset -osastoa. On niitäkin kouluja, joissa järjestetään syyslukukauden päätteeksi ainoastaan "Lumijuhla".

  Kuulinpa eilen, että kun armaat työtoverini olivat kiertäneet viime viikolla päiväkodeissa ja kouluissa esittämässä jouluevankeliumin kuvaelmana, niin yhdessä päiväkodissa oli täti todennut kuvaelman jälkeen lapsille: "Eikös ollutkin kiva SATU?"

  Mää oon vahvasti sitä mieltä, että jos ei joulua voi juhlia Kristuksen syntymäjuhlana, niin sitä ei tarvitse silloin juhlia ollenkaan. Kuten lempijoululaulussanikin sanotaan: "Turhuuden turhuus kaikki on niin turhaa touhu tää, me kylmin käymme sydämin Laps' sivuun vain jos jää..."

  Sori, määkin nyt innostuin paasaamaan. Mutta ite aloitit. ;)

  VastaaPoista
 2. Jatkanko mummunäkökulmaa myös tähän joulujuttuun.Olin mukana ja juhla oli hyvä ja koko ajan teeman punainen lanka kulki mukana.Kylämme sotaveteraanit puolisoineen oli kutsuttu kunniavieraiksi ja heille oli oikein katetut kahvitukset opettajien huoneessa.Oli liikuttava näky ,kun veteraanit saateltiin etupenkeille.Kovin oli askeleet käyneet lyhyiksi ja ryhti kumaraksi monen kohdalla ja saattajat olivat toki mukana.Olivat kuulemma tykänneet kovasti ohjelmasta ja kiitollisia koulun väelle,kun tällaisen juhlan järjestivät.En ymmärrä miksi tämä maailma on mennyt,kun kaikemmaailman ateistit tunkevat joka paikkaan isännöimään.Aivan liikaa koulumaailmakin on heidän kelkkaansa lähtenyt.Olokoon pois jos ei kiinnosta.No paasaukseksi meni tämäkin ,joten seuraava jatkakoon.

  VastaaPoista
 3. Tottahan tämä on! :) Koristelu "möhnää" on käytetty teidän pipareissa reippaasti xDD

  VastaaPoista
 4. Oon samaa mieltä siinä, että musta kristillisyys saa näkyä koulun juhlissa. Ei toki minään ylenpalttisena tunnustuksellisuutena, mutta osana meidän kultturia. Varmasti kyllä isommissa kouluissa varsinkin kaupunkiolosuhteissa näitä kyllä joudutaan pohtimaan, koska oppilaissa on jo niin montaa eri uskontokuntaa edustettuina.

  Ihania pipareita lapset ovat leiponeet (ja varsinkin koristelleet!!).

  t.Susanna

  VastaaPoista
 5. Kiva kun jaoitte omia mielipiteitä, kiitos:) Tuo Susannan mainitsema pointti siitä, että kristillisyys on osa meidän kulttuuria, on minusta jo yksistään riittävän pätevä syy pitää kiinni joulujuhlien evankeliumista ja jouluvirsistä. Olen miettinyt, että ovatkohan vapaa-ajattelijat miettineet loppuun asti näitä vaatimuksiaan. Jos ihan oikeasti kaikki yhteiset tilaisuudet pidettäisiin täysin vapaina kaikesta kristillisyyteen viittaavasta, niin niitä tilaisuuksia ei edes voitaisi järjestää, koska päivämäärää ei voitaisi päättää. Meidän kalenterimme perustuu ajanlaskuun, jonka yhtenä kulmakivenä käytetään Kristuksen syntymää.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kannustavista kannanotoista! Joulurauhaa! HOpe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulurauhaa sinne teillekin. Ihan täydestä sydämestä tuli nämä kannanotot.

   Poista