sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Järjestystä elämään

En tehnyt mitään "järjestä kaikki kaappisi ja laatikkosi"-joulusiivouksia.
Marttaliiton ohjeiden mukaan siivoan kaaappini jouluksi sitten,
kun aion niissä jouluni viettää.
Näin joulun ajan alkaessa kulkea kohti loppuaan, 
rupesi mieleen tulemaan tarve järjestellä edes jotain tavaroita järkevämmin.
Minun kohdallani kaappien tai laatikoiden järjestäminen tarkoittaa myös sitä,
että konkreettisen järjestelytyön lisäksi samalla monet asiat järjestyvät 
pääkopassani oikeisiin mittasuhteisiin.

Kaikenlaista huvittavaa löytyi.
En tiennyt omistavani viittä avaamatonta kookoshiutalepussia 
niiden kahden jo avatun lisäksi. 
Kokonaisia mustapippureita löytyi kolme avaamatonta pussia 
ja jotain ihme fenkolia. 
Ei aavistustakaan,
 mitä tarkoitusta varten sellainen maustepussi on meille rantautunut. 
Lupaus tälle vuodelle: 
ennen kauppaanlähtöä tarkistan, 
onko ostoslistalla olevia mausteita kenties jo valmiiksi kaapissa.
Jollekin toiselle tuo ei ole lupaus, vaan päivänselvä asia...

Järjestykseen pääsivät myös pipot, hanskat, villasukat 
ja muut tykötarpeet talviseen ulkoiluun 
(kelien puolesta näyttää kyllä siltä, 
että turhaan pesin tuulipuvut ja kurahaalarit talvisäilöön).
Mikä siinä onkin, että jokainen meillä tietää mihin laatikkoon pipot kuuluvat,
mistä etsitään kinttaat ja villasukat löytyvät siitä vierestä.
Ja kuitenkin nämä asusteet ovat tuon tuostakin hirvittävässä epäjärjestyksessä.
Tuskin me mikään ainutlaatuinen perhe ollaan tässä suhteessa.
Luultavasti aika monella ne ovat ihan yhtä sekaisin,
mutta ihmetyttää se silti,
kun periaatteessa ne olisi hyvin helppo pitää järjestyksessä.
No, nyt ne ovat.
Ehkä muutaman päivän.
 
Tämmöistä on touhuttu Puron varresa viime päivinä.
Hetki sitten kävin pienellä kävelylenkillä.
Koski kuohui komeasti, taivas oli pilvistä paksu 
ja valoisaa ei ole ollut moneen päivään.

Onneksi pihoilla olevat lyhdyt ja jouluvalot tuikkivat kauniisti 
ja ikkunoissa loistivat vielä monenlaiset joulukyntteliköt ja -valot. 
Jotain joulujuttuja olen jo siivonnut varastoon,
mutta ikkunoissa olevat valot pidän niin pitkään, 
että tämä pimeys tuntuu edes vähän voitetulta.
Päivän olisi kai kuulunut jo jatkua,
mutta ei sitä vielä missään huomaa.
Sitä odotellessa...

14 kommenttia:

 1. Hyvä hyvä, kymmenen pientä Ö:ä tuulettaa! Sanottiin mitä sanottiin, niin uskon vakaasti siihen, että todellisuudessa suurin osa ihmisistä saa elämänsä paremmin hallintaan jos tavarat ovat järjestyksessä. Edes hetken. Yksi hylly päivässä, eiköhän siitä jo synny elämän kiertokulkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se kyllä on. Eikä yksi hylly päivässä ees oo paha homma.

   Poista
 2. Järjestys se olla pitää kananpoikiakin piiskatessa,sanoo vanha sanonta.On ollut kiva olla vierana täällä "järjestyksen Kultalassa" eli savonsuunnalla.Kaupungissa soppailtu ja tuleviin juhliin saatu ostettua juttuja.Takaisin huomenna kotikonnuille ja jos ottais yhden laatikon taktiikan käyttöön ja etenis näin kevättä kohti ja toivorravasti myös kohti "järjestystä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko sieltä "järjestyksen Kultalasta" tarttunut motivaatiota laatikoiden siivoamiseen;)

   Poista
 3. Voi kun kuulostaa tutulta nuo kaapit.viime vuoden tavoite oli villasukat kuukaudessa ja se ylittyi reilusti olisko se nyt kaapin siivous viikossa täämän vuoden visio niin oishan meillä sitte siistiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootpa ollut ahkerana villasukkien kanssa. Kaappi viikossa kuulostais aika hyvältä. Taidan ottaa tämän ainakin omaksi tavoitteekseni:)

   Poista
 4. Mä kanssa katselin maustekaapin sisältöä joku päivä sitten ja siellä oli vaikka kuinka monta maustepippuripussia, avattuja ja avaamattomia. Curryäkin löytyi vaikka aika vähän sitä käytän. Saman lupauksen voisin tehdä. :) Mulla siivousinto oli ennen joulua. Kaikki lähti siitä, että halusin laittaa kirjahyllyn järjestykseen. :) Kyllä tulee hyvä mieli, kun tavaroilla on paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä. Järjestys tuo mukanaan mm. hyvää mieltä. Koitetaan pitää mausteet ainakin järjestyksessä:D

   Poista
 5. Mulla siivousoperaatiot etenevät usein lumipalloefektinä: kun yhdestä paikkaa aloittaa, täytyy järjestää toinenkin. Oli motivaatio tai perimmäinen syy mikä hyvänsä, välillä tekee kyllä hyvää laittaa paikkoja järjestykseen ja asioita ojennukseen. Ja ihan totta - kaappeja järjestämällä saa myös pääkoppaansa kuosiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä siinä usein käy niin, että kun saa yhden paikan hyvään järjestykseen, niin tekee mieli järjestää toinenkin. Mutta eipä se oikeastaan haittaa. Meillä ainakin tuota järjestettävää löytyy ihan koko ajan.

   Poista
 6. Meillä oli viime talvena se suuri "huone viikossa" -rupeama, joten tänä talvena tuskin ihan sellaiseen alan, varsinkin kun sitä ylimääräistä tavaraa ei ole ehtinyt vuodessa ihan hirveästi kertyä. Toisaalta meillä kyllä ihan lähiaikoina menee olkkari uusiksi (siis pelkkä järjestyksen vaihto vaan, ei mitään remonttia), joten siellä tulee samalla siivottua kaapit, koska ne on kuitenkin pakko tyhjentää huonekalujen siirtelyn ajaksi. Ja yleensä se kevätsiivouskärpänen jossain vaiheessa aina puraisee... ;) Pahin siivousvimma kautta aikojen iski kyllä 10 vuotta sitten keväällä, kun kevätsiivouskärpäseen yhdistyi pesänrakennusvietti paria viikkoa ennen J:n syntymää... :D Tuli silloin vaan semmoinen olo, että vauvaa ei voi tuoda taloon, jossa on yksikin kolo, mitä ei ole kloriitilla puunattu...

  Meillä on eteisessä nykyään (viime kevätsiivouksen ansiosta) sellainen vaatetangosta roikkuva kankainen lokerikko, jossa säilytetään lasten ja mun ulkovaatteita. Molemmilla pojilla on omat lokerot, joista löytävät tarvitsemansa kintaat, pipot ja kaulurit, ja vaihdan sinne aina vuodenajan mukaan asusteet, eli tällä hetkellä taas kevät-, syys- ja kesätamineet ovat varastoituna toisessa huoneessa. Omien ulkoilutamineiden kanssa olen jaotellut lokerot niin, että aina yhdestä lokerosta löytyy toisiinsa yhteensopiva pipo-, lapas- ja kaulanlämmitinsetti... ;) Eli suurin osa lokeroista on jostain kumman syystä mun käytössä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo laatikkojaottelu toimii, kun jaksaa/muistaa järjestellä ne säännöllisin väliajoin. Nyt tuo väliaika oli päässyt lipsahtamaan jatkoajan puolelle... Tytöt (siis kaksi vanhinta) ovat niin saman kokoisia, että käyttävät samoja pipoja, hanskoja yms., joten ei ole ollut mieltä jakaa jokaiselle henk.koht. laatikoita Nellyä lukuunottamatta.

   Järjestyksen vaihtaminen jossakin huoneessa yleensä aiheuttaa myös laatikoiden siivoamisen. Ja onhan se mukavaa hommaa. Sitä tehdessä vain aina mietin, miksi en saa pidettyä niitä järjestyksessä...

   Poista
 7. mä oon vuosien ajan aloittanu aina joulun jälkeen,siis tammikuun alusta,sen kaappien siivoamisen..Ja arvaat,miten sormia nyt syyhyttää päästä vauhtiin.Hyvä alku,kun joulutavaroiden alta yhen hyllyn sain jo siivottua.Jospa ens viikolla sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin joulun jälkeinen aika on jotenkin paljon otollisempaa aikaa siivoukselle mitä aika ennen joulua. Kun ottaa pieniä urakoita kerrallaan on toiveissa, että jossakin vaiheessa on kaikki kaapit läpikäytyinä.

   Poista