torstai 15. joulukuuta 2016

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua....

Otsikko tulee eräästä joululaulusta. "Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, sitäkö joulu on? Kiirettä, huisketta, salaisuus kuisketta, sitäkö joulu on?" Jotakin tämän kaltaista on Puron varren joulukuuhun viime päivinä ja menneenä viikkona kuulunut.
 
Tonttujen apuna on mukava kulkea, kunhan se pysyy joissakin rajoissa. Ajatus siitä, että jouluostoksilla täytyy kulkea kuukauden jokaisena viikonloppuna ei jaksa innostaa, mutta riittävän vähäisessä määrin se on mukavaa. Tänä vuonna (niin kuin kaikkina muinakin vuosina) olen jälleen päättänyt, että en jätä joululahjojen paketointia aatonaattoiltaan. Ainakin viisi viimeistä vuotta on mennyt samalla kaavalla, että aatonaattoiltana iskämiehen kanssa paketoidaan puolilta öin joululahjoja ja mietitään, miksei tätäkään voinut hoitaa aikanaan. Totisesti toivon, että tämä vuosi on myönteinen poikkeus edellisvuosien joukossa.
 
Piparkakkujen leipominen on myös yksi joulukuuhun kuuluvista asioista. Meillä siihen puuhaan kului eilinen päivä. Omaan jaksamiseeni ja kuntooni nähden oli rahtusen ylimitoitettua tehdä kymmenen litran kattila täyteen piparitaikinaa. Niitä sitten leivottiin ja leivottiin suoraan sanottuna väsymykseen asti. Nelly oli innokkaana apulaisena yllättävänkin kauan. Onneksi koululaiset halusivat myös leipoa sitä mukaa, kun kotiin tulivat. Ja onneksi iskämies siivosi keittiön (ei halunnut, mutta teki sen silti), kun itse makasin sohvalla puoliunessa. Ruskeita pipareita tuskin leivomme enää tämän joulun aikana.
Lasten Sanni-serkku oli myös käymässä mummulassa viime viikolla. Nappasin hupaisan kuvan mummulan eteisestä, jossa Kasperin ja Sannin kengät olivat vierekkäin. Ikäeroa serkuksilla on kymmenen vuotta, kengännumerot eroavat toisistaan 20 numeron verran.
 

4 kommenttia:

 1. Ohoh. Olipa valtava piparkakkutaikina. Mulla ei milloinkaan ole täyttynyt edes kahden litran kattila. No on teillä monta syöjääkin ja ainahan lapsiperheissä taikinasta katoaa ennen paistoa yllättävän iso osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Pelkkää taikinaa syötiin yhteensä takuulla parin litran verran:) Mutta taisi sitä silti tulla vähän reilusti...

   Poista
 2. Piparkakun tuoksu tuntuu tänne asti! Meillä on myös suvussa käytössä yksi piparkakkuresepti, Paraisten piparkakut, jotka Seijakin muistanee hyvin. Reseptissä on maininta: "Huom. Taikina iso". Ja jep, iso se onkin, jos koko annoksen tekee, mutta riittääpähän syötävää :) Ihanaa, että löytyi leipureita ja vielä se köökin siivooja! Se onkin sellainen pesti, että tekijää on joskus vaikea löytää... Kummallista. Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mun ei tarttis siivota keittiötä, niin voisin leipoa iloisin mielin vaikka ihan joka päivä. Mutta väsyneenä sotkuisen köökin kuuraaminen on ihan vihonvimmeistä puuhaa.

   Poista