torstai 6. huhtikuuta 2017

Mietteitä lasten musiikista

Tämän postauksen kommenttilaatikkoon toivoisin vinkkejä kivoista lasten levyistä tai ylipäätään mukavasta musiikista. Tajusin tässä päivänä muutamana, ettei meillä täällä kotona soiteta musiikkia mitenkään erityisen paljon tällä hetkellä. Koululaiset kuuntelevat omissa huoneissaan musiikkia, mutta kodin yhteisissä tiloissa musiikki soi harvemmin. Syy moiseen musiikittomuuteen on siinä, että koko perheen ollessa kotona, hälinää ja häslinkiä on sen verran jo valmiiksi, ettei siihen kaipaa mitään ylimääräistä ääntä lisäksi. Niinpä minun on pitänyt oikein ryhdistäytyä, että päiväsaikaan, kun olemme Nellyn ja Epun kanssa kolmistaan kotona, keskitymme välillä myös musiikin kuunteluun. Joulun aikaan tällaista "ongelmaa" ei ole. Silloin meillä raikaavat joululaulut jatkuvasti.

Itse olen suuri suomalaisen musiikin ystävä ja omasta mielestäni aika kaikkiruokainen musiikkityylien suhteen. Iskelmä, pop, rock, klassinen...kaikki käy. Ennen inhosin rap-musiikkia, mutta nykyään huomaan viihtyväni myös "puhemusiikkia" kuunnellen. Laulut, jotka pitävät sisällään tarinoita, uppoavat tällä hetkellä erityisen hyvin (terveiset Juha  Tapiolle ja Arttu Wiskarille) Eniten kuuntelemme musiikkia automatkoilla. Kolmen maakunnan mummulaan mentäessä soittimessa ehtii pyöriä levy jos toinenkin. Kuuntelemme vuorollaan jokaisen toivelevyjä, jolloin saadaan aikaan välillä aika mielenkiintoinenkin musiikillinen kokonaisuus Röllistä Antti Tuiskuun. Meillä lapset kuuntelevat paljon samaa musiikkia mitä aikuisetkin, eikä siinä juuri sensuuria käytetä. Uskon siihen, että on vain hyväksi kuunnella monenlaista musiikkia. Eri aikoina ja eri elämäntilanteissa puhuttelee erilainen musiikki.


Vaikka lapset kuuntelevatkin myös ns. aikuisten musiikkia, niin toki lasten omalla musiikilla on myös tärkeä paikkansa. Savon täti antoi Epulle lahjaksi Rajattomat-yhtyeen lastenlaululevyn ja sitä olemme viime aikoina kuunnelleet eniten. Jos joskus lastenlaululevyjen laulut kuulostavat "lässytykseltä", Rajattoman versiot tutuista lauluista ovat sellaisia, että niitä jaksaa kuunnellla ihan itsekseenkin. Vahva suositus tälle!

6 kommenttia:

 1. Jyväskylän amk:n muskariopettajaopiskelijoiden tekemä Häntä pystyyn -levy on myös kiva. Siihen löytyy tietääkseni myös nuottikirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookoo, enpäs oo moisesta levystä ikinä kuullutkaan. Laitan nimen mieleen.

   Poista
 2. Meillä on vähän sama ongelma, tulee kuunneltua liian vähän. Autossa ei taho löytyä kaikille sopivaa kanavaa ja levyjä on niin vähän ettei niitä samoja enää jaksa kuunnella. Pitäs ehkä turvautua kirjaston valikoimaan välillä kun kaupasta ostettaessa ei koskaan tiiä saako sitä mitä tilaa :) Salesta löyty kikattava kakkiainen "lastenräppi"-cd joka oli jonku aikaa meillä suuri hitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on mulle uusi tuttavuus. Kikattava kakkiainen on etäisesti tuttu, mutten tiennyt mistään levystä.
   Tämähän oli hyödyllinen postaus, kun heti kerralla tuli kaksi ennestään täysin tuntematonta levymerkkiä.

   Poista
 3. Fröbelin palikat, Röllit, perinteiset lastenlaulu-CD:t ovat peruskamaa. Kannattaa kokeilla myös klassista musiikkia. Meillä pojat tykkäävät kuunnella pianomusiikkia ja oikein jyhkeää orkesterimusaa, jonka tahtiin on kiva tanssia. Muhkea musiikki on meillä lasten mieleen, esim. Bachin Toccata ja fuuga D-mollissa, Griegin Vuorenpeikkojen luolassa... Esikoiselle oli yllätys aikanaan, että klassistakin musiikkia voi soittaa täysillä ja se voi olla voimakasta, intensiivistä. Kannattaa kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tämäkin. Vitsit, että tällä blogilla on fiksuja lukijoita:)
   Klassinen musiikki tarjoaa kyllä mielettömän pelikentän, josta löytyy ihan laidasta laitaan eri volyymilla musiikkia. Olinkin kokonaan unohtanut tuon Griegin Vuorenpeikot. Se on tosi vaikuttava, enkä ihmettele yhtään, että uppoaa pikkupoikiin.

   Poista