sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Koronapäiväkirja perjantaina 27.3.2020 "Miten etäkoulu sujuu?"

tällä kertaa postaus ilman kuvia. On sunnuntai-ilta, mutta tässä muutamia ajatuksia etäkoulusta, jotka olen kirjoittanut lauantaina aamulla.

Vaikka sekä teoriassa että käytännössä tiedän miten tärkeitä rutiinit ovat, on silti tullut jollakin tavalla yllätyksenä, mitä niiden puuttuminen saa aikaan: hirvittävän väsymyksen. Tähän uudenlaiseen arkeen on tietysti pikkuhiljaa alkanut muodostumaan uudenlaisia rutiineita, mutta vanhat tavat ja käytänteet istuvat tiukassa, eivätkä ole mihinkään katoamassa. Ja kaiken uuden oppiminen on väsyttävää, niin nytkin. 

Jo perjantaiaamuna huomasin, että perhe on huomattavasti väsyneempi mitä yleensä. Koululaisia sai tsempata jaksamaan vielä yksi päivä ja pitkin päivää joutui muistuttelemaan, ettei enää pitkä aika, kun viikonloppu alkaa. 

Koululaiset saavat päivän tehtävät joka aamu wilma-viestillä tai sitten luokan WhatsApp-ryhmässä. Jo tässä vaiheessa täytyy sanoa, että meidän kotikunnan koululaitos on hoitanut hommansa olosuhteisiin nähden enemmän kuin hyvin. Tuttavat eri paikkakunnilta ovat kertoneet heidän kokemuksiaan etäkoulusta ja melkein joka kerta näitä kokemuksia kuullessani ajattelen: "meillä tämä on hoidettu paremmin". 

Ekaluokan opettaja opettaa luokkaansa whatsappin kautta. Aamulla ja puolen päivän aikaan tulee viestit tehtävistä ja päivittäin ope muistuttaa myös ulkoilusta ja syömisestä. Oppilaat lähettävät opelle kuvia kirjojen tehdyistä tehtävistä, askarteluistaan ja piirrustuksista. Paljon tulee myös nettilinkkejä, joissa kuunnellaan lauluja, katsotaan lyhyitä ohjelmia yms. Tehtäviä ei ainakaan ole liikaa ja omaa ekaluokkalaistani ajatellen niitä saisi olla ehkä vähän enemmänkin. Intoa tekemiseen piisaa.

Nelosluokkalainen saa tehtävät wilmassa ja ne tulevat tiedoksi myös vanhemmille. Osa tunneista tehdään koneen äärellä google meetissä ja loput sitten itsenäisesti. Luokalla on myös oma whatsapp-ryhmä, jossa ope on mukana. Tehtäviä on minusta ihan kunnon koulupäivän verran. Koulun puolelta on muistutettu, että jos näyttä siltä, että omalle koululaiselle tehtäviä on liikaa, niin osan "vähemmän tärkeistä" tehtävistä voi jättää pois.

Kutosluokkalaisen kouluhommat menevät suunnilleen samalla tavalla kuin nelostenkin, mutta tehtäviä ei tule enää vanhempien wilmaan, vaan ne pitää hoitaa itsenäisesti. Näyttää siltä, että kuudennella tehtäviä on jo huomattavasti enemmän kuin alemmilla luokilla ja päivät meinaavat meillä ainakin venyä.

Myös kasiluokkalainen hoitaa kouluhommat itsenäisesti. Opet laittavat wilmaan merkinnät niin kuin ennenkin, joten vanhemmat näkevät sieltä, jos ei ole ollut paikalla tunnilla tms. Vastaavasti on ollut mukava, kun esim. liikunnan suorituksista on tullut positiivisia merkintöjä pitkien pyörä- tai kävelylenkkien ansiosta. Yläkoulussa suurin osa tunneista näyttää olevan ihan "läsnäolevaa" opetusta google meetin tai teamsin kautta. Tai sitten tehtävät saadaan vasta kulloisenkin tunnin alussa, eikä aamulla kaikkia kerralla. Minusta se on hyvä. Jos näin ei olisi, olisi suuri vaara, että koulupäivän ajan väki huitelisi pitkin kyliä ja siirtäisi ja siirtäisi tehtävien tekemistä iltaan. Nyt ne on tehtävä silloin, kun koulua oikeastikin on.

Etäkoulun suhteen kaikki toistaiseksi hyvin. Nyt alkaa viikonloppu ja koronaloma:) Päätimme unohtaa koronan viikonlopuksi ja keskittyä aivan muihin asioihin.

2 kommenttia:

  1. Heippa! Ihana kuulla että muuallakin ollaan väsyneitä! Tämä väsymys on jotenkin kummallista, aivan kuin olisi nukkunut vain muutaman tunnin vaikka tietää että on nukkunut koko yön. Meillä pitää kouluhommia tehdä ekaluokkalaisen kanssa paljon iltaisin kun hän tarvii paljon patistelua ja vahtimista että hommat tulee tehtyä ja se ei tahdo töideni takia (hoitolapset) päivällä onnistua. Sitten kun kotihommistakaan ei voi luistaa (taas töiden takia) niin aikaa ei jää mihinkään muuhun. Sekin väsyttää. Ja nyt lisä-ärsytyksenä tuo, että kauppaankin pitää aina lähteä kauemmas. Mutta onneksi on töitä! Sitä olis aika äkkiä pulassa jos rahantulo loppuisi. Ja onneksi on kevät (vaikka nyt tulee taas sakeasti lunta).

    VastaaPoista
  2. Tämä väsymys on ollut jännä juttu. Vaikka nukkuu ihan normi yöunia tai välillä jopa enemmänkin, niin siitä huolimatta olo on väsynyt. Ja väitän, että tämä väsymys johtuu nimenomaan tästä vallitsevasta tilanteesta, ei mistään muusta. Koitetaan jaksaa, sinä siellä ja minä täällä:)

    VastaaPoista