lauantai 22. elokuuta 2020

Kesäarjesta arkiarkeen




Arki on alkanut. Siis se sellainen arki, jolloin iltaisin katsotaan seuraavan päivän kouluvaatteet valmiiksi, varmistetaan että repuissa ovat ne kirjat ja tavarat, jotka sinne kuuluvatkin ja kukin tietää noin suunnilleen seuraavan päivän aikataulut eli minne menee, mistä tulee ja mihin aikaan.

Tällaiseen arkiarkeen kuuluvat molempien vanhempien työt, kahden yläkoululaisen ja kahden alakoululaisen koulujutut sekä yhden päivähoitolaisen menot. Ja vaikka kesäarjen jälkeen kestää aina tovin totutella kouluarkeen, on siinä samalla jotakin tuttua, turvallista ja ennalta tiedettyä. Suurin muutos elämään on varmasti ollut meidän tuoreella seiskaluokkalaisella, joka aloitti uudessa koulussa, linja-automatkan päässä. Jotakin hän toki tiesi entuudestaan isoveljensä ja ystävän kokemusten kautta yläkoulun elämästä, mutta kyllä se hyppäys alakoululaisesta yläkoululaiseksi on jokaiselle meistä suuri. Onneksi kaikki on mennyt mukavasti ja koulu tuntuu sujuvan. Alakoululaisilla vaihtui molemmilla opettaja, joten uusia tuulia on ollut silläkin suunnalla.

Korona pisti näppinsä meidänkin koulun aloitukseen ja tuore tokaluokkalainen joutui suureksi harmikseen aloittamaan kouluvuotensa kaksi päivää muita myöhemmin (ja kun vielä viikonloppu sattui siihen päälle, niin odottavan aika oli to-del-la pitkä). Meidän kunnassa noudatetaan ohjeistusta, jonka mukaan pienistäkin flunssaoireista täytyy jäädä kotiin ja kouluun tai päivähoitoon voi mennä vain terveenä. Tämän vuoksi nenäänsä niiskuttava ja selkeästi flunssaoireinen neiti jäi kotiin, vaikka entisessä elämässä en olisi miettinyt hetkeäkään voiko hän mennä kouluun vai ei, ilman muuta olisi mennyt.

Ymmärrän tuon ohjeistuksen, että flunssaoireisena pysytään kotona. Ihannetapauksessa tämä johtaa siihen, että isossa mittakaavassa väki pysyy paljon terveempänä kuin yleensä. Mutta jokatapauksessa niitä flunssia tulee ja menee. Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka saa flunssan ja sen parannuttua yskii 3-4 viikkoa vähintään. Jokainen koululainen sairastaa kouluvuoden aikana muutaman flunssan, päivähoitoikäisistä puhumattakaan. En voi kieltää, etteikö ajatus jatkuvista poissaoloista hieman hirvittäisi. Omassa työssäni poissaolo tarkoittaa vääjäämättä sitä, että työkaverit tekevät minunkin hommani eli aiheutan heille lisätyötä olemalla poissa. Mitä useampi lapsi, sitä suurempi on vanhempien työstä poissaolojen määrä tulevan talven aikana. Ei tunnu hyvältä ajatukselta, että joka ilta arvotaan kuka jää kotiin ja kuka jää kotiin jäävää hoitamaan. Mutta sellaista se taitaa tuleva kouluvuosi olla. Ja toki tilanne on kaikille sama eli siinä mielessä toivon ja uskon, että esimerkiksi työnantajilta löytyy joustoa ja ymmärrystä poissaolojen lisääntymiseen. Mutta kai se raja jossakin tulee vastaan? 

Yritän tehdä omalla kohdalla parhaani eli pysyä mahdollisimman terveenä. Pesen käsiä, syön vitamiineja ja koitan olla palelluttamatta itseäni. Jos/kun flunssa iskee, pysyn kotona ja lepään, niin jospa sen kestokin sillä lyhentyisi.

Jos säätietoja on uskominen, niin tähän viikonloppuun taisivat jäädä tämän kesän helteet. Helteitä en jää ikävöimään, mutta syksyn hiipiminen niin ulos kuin sisällekin saa aikaan monenlaisia mietteitä. Toisaalta oikein mukavaa, että syksy tulee. Vuodenajoista syksy on oikeinkin lähellä sydäntäni. Mutta toki on myös haikea olo siitä, että vähitellen on päästettävä kesästä irti. Vielä se viipyy, mutta astuu taka-alalle pikkuhiljaa.

Tällä viikolla sytytytin ensimmäisen kerran kynttilät sitten viime talven. Lauluyhtyeemme treenit koostuvat joululauluista, joten tunnelmaan sopivat myös kynttilät iltakahveilla. Tänään keskimmäinen tytöistä poimi pihlajista kimpun pöytään ja kaveriksi laitoin kulhon täydeltä omenia, jotka ystävällinen tuttava lahjoitti. Kunhan täällä sisällä vähän viilenee helteiden jälkeen, niin ripottelen kynttilöitä enemmänkin esille.

Hyvää viikonlopun jatkoa!


1 kommentti:

  1. Sports Betting 101: What to Know Before You Join The
    The sports betting 오래된 토토 사이트 world is constantly looking for ways to bet smarter than sportsbooks and the best bonuses available. Let's take a look at some

    VastaaPoista