Vuosi 2017 on puolessa välissä. Takana on säiden puolesta varsin kummallinen ja oikukas talvi ja kevät ja vähitellen tämä kesä on hoksannut, että missä oikein mennään. Yritykset tekevät puolivuotiskatsauksia, tarkastellaan mennyttä puoliskoa ja yritetään aavistella jotakin edessä olevasta puoliskosta. Ollaan joko tyytyväisiä menneeseen tai sitten mietitään, missä oikein on menty metsään.
Pyhäjärvi juhannuksena, tädin perheen mökkirannassa |
En ollut sen kummemmin ajatellut tehdä mitään syvällistä oman elämäni puolivuotiskatsausta, mutta eräs Jaakko Löytyn säveltämä ja hänen vaimonsa Kaija Pispan sanoittama laulu suorastaan tyrkkäsi ajatukseni sellaisille raiteille, että katse kääntyi taaksepäin, menneeseen vuosipuolikkaaseen. Joskus (tai itseasiassa yllättävän usein) vain käy niin, että laulun sanat puhuvat kuin omasta elämästä.
"Elämän jäljet pientareelle piirtyvät:
Herra antoi, Herra otti, kiitos Herran!
Lopulla matkaa ikäväsi ymmärrät:
ihmisen on määrä kotiin päästä kerran."
Tämän vuoden ensimmäinen puolisko on ollut täynnä elämän jälkiä. Ne ovat olleet välillä ihan konkreettisia jälkiä, kuten tahroja ikkunoissa, leivänmuruja pöydillä ja reppukasa eteisessä kertomassa, että joku tulee tai menee koko ajan. Välillä jäljet ovat olleet enemmän vertauskuvallisia: vauvan tuoksua, ruuan tuoksua (välillä myös pohjaanpalaneen käryä) ja kiireen tuomaa levottomuutta ja iltaisin nukkuvan kodin lepoa. Ylipäätään nämä vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat olleet täynnä kaikkea mahdollista. Iskämiehen sanoja lainaten, meillä on ollut aika tavalla "hullu hässäkkä" koko ajan. Välillä se on väsyttänyt, mutta suurimman osan ajasta nämä elämän jälkiä tuovat hässäkät ovat olleet aivan mukavaa, tavallista elämää. Tämä vuosipuolikas on ollut hyvä puolikas.
Laulun toinen rivi kävi myös semmoisenaan toteen: Herra antoi ja otti. Välissä oli ikäeroa 90 vuotta ja 9 päivää. Kiittämisen kanssa on helpompaa silloin, kun on itse saamapuolella. Toisenlaisessa tilanteessa kiitos tulee vähän jälkijunassa, ikävän peräkärryssä.
Elämän jälkiä tulee varmasti olemaan myös tämän vuoden toinen puolikas täynnä. Säkeistön muita sanoja en haluaisi tämän vuoden puolella enää näin konkreettisesti kokea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti