lauantai 5. lokakuuta 2019

Syksyistä elämää ja ongelmanratkaisuja

Kun on (jälleen kerran) ollut pitkään kirjoittamatta mitään, tuntuu aloittaminen kovin työläältä. Joku piuha aivojen ja sormien välissä on niin solmussa, etteivät mielessä pyörivät ajatukset tulostu näppäimistölle millään ja muutenkin on hankala saada ajatuksia mihinkään loogiseen järjestykseen. Jälleen kerran tuntuu siltä, että elämässä on meneillään aika paljon kaikenlaista yhtä aikaa. Tapahtumat ja tilanteet pyörivät ruskalehtien lailla sinne tänne ja tarvittaisiin joku topakka puutarhuri haravansa kanssa laittamaan kaikki järjestykseen, niin lehdet kuin sen kaiken muunkin. Mutta luullakseni ja toivoakseni tästä kaikesta selvitään, ehkäpä vielä ihan hyvin.

Loppujen lopuksi kiire ja sen tuntu on ainakin osittain oman pääkopan aikaansaamaa. Kun on paljon kaikenlaista meneillään, huomaan ajautuvani ajattelemaan kaikkea aivan liian isoina kokonaisuuksina. Että koko maailman ongelmat pitäisi ratkaista heti, tässä ja nyt. Mikä siis neuvoksi? Mikä auttaa minua silloin, kun aivot käyvät ylikierroksilla?


Yritän noudattaa omaa  neuvoani, joka ei kylläkään ole omasta päästäni lähtöisin, mutta jota toistelen päivittäin töissä kuin parastakin mantraa: isot asiat paloitellaan ja hoidetaan sitten pala kerrallaan kuntoon. Entinen opettajani tapasi sanoa, ettei norsuakaan syödä kerralla. Kun aamulla miettii vain tulevan työpäivän  asiat ja vasta iltapäivällä kotiin ajaeassa alkavan illan tapahtumat, ei mieli täyty kiireellä vaan kohtuullisella määrällä edessä olevia asioita.

Eikä se kiire tai kiireen tuntu aina tarkoita pelkästään negatiivista sävyä. Katsantokantaa muuttamalla asiat saavat ehkä hieman totuudellisemmat raamit ympärilleen. Levällään olevat tavarat kertovat toki sotkusta, mutta myös siitä, että illalla ollut mieluisa harrastus vei energian muualle kuin siivoamiseen. Täydet pyykkikorit eivät tyhjene itsestään, mutta siltikin valitsen mieluummin kuraiset housunpolvet, öljyiset verkkarit ja jauhonpölyiset puserot kuin pienemmät pyykkivuoret ja illat, joilloin ei tehdä yhtään mitään.


Ja kun oikein tuntuu siltä, että nyt on liikaa kaikkea, yritän ottaa oppia kaksi ja puolivuotiaan elämänasenteesta: ihmettele kaikkea, tee pieniä jekkuja, naura paljon, ihastele jokainen traktori kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa, syö vain sitä mistä tykkäät, piereskele vapaasti, itke silloin kun itkettää ja iltarukouksen jälkeen sano painokkaasti aamen ja paina pääsi tyynyyn varmana siitä, että se rukous kuultiin.

2 kommenttia:

  1. Pikkumiehen asenne on kyllä ihana! 😀
    Aikuisen mueli vaan usein harhautuu. Itselläni on ylivirittynyt hermosto, joten varsinkin kun lapset olivat pieniä ja kun oli vastoinkäymisiä, aivot kävivät tosiaan niin ylikierroksilla, ettei nukkumisestakaan tullut vuosikausiin mitään. Hermoilemalla ja huolestumala ne asiat eivät kuitenkaan yhtään helpottaneet. Yhdellä Disney-murrealbumilla oli nimenä hyvä elämänohje: "Kaik lutviutuup! " 🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ohje tuokin, kaik lutviutuup! Vuosikausien univelka on varmasti raskas taakka kantaa. Itselläni ei ole kokemusta niin pitkästä ajasta, mutta jo muutamien kuukausien huonosti nukutut yöt ovat jääneet mieleen raskaina ajanjaksoina. Yritetään ottaa rennosti:)

      Poista