perjantai 24. heinäkuuta 2020

Heinäkuun puutarhakierros

Olen monta kertaa aikonut, että tekisin pihalla pienen kierroksen ja kuvaisin itselleni muistiin minkälaisia hyötykasveja meillä kasvaa kesällä 2020. Viimeinkin pääsin tuumasta toimeen ja tässä on tallennettuna Puronvarren pihasatoa vuosikymmenen ensimmäisenä kesänä. Otsikon sana "puutarhakierros" kuulostaa turhan mahtipontiselta, mutta olkoon. Näitä kuvia katsoessa ei kannata luulla, että olisin joku viherpeukalo, kaikkea muuta. Olenkin sanonut, että kaikki mitä meillä kasvaa, kasvaa pelkästä Jumalan armosta tai puhtaasta vahingosta. Minun taidoillani on hyvin vähän tekemistä minkään kasvun kanssa. Kunhan olen kantanut kasvihuoneeseen vettä ja lisännyt siihen toisinaan lannoitetta ja taitellut tomaateista varkaita pois, siinä kaikki. Mutta palkitsevaa tämä pihan hyötykasvien kasvun seuraaminen on ollut. Kun sain haettua kasvihuoneesta ensimmäisen kurkun iltapalapöytään, olin ylpeä kuin  kuka tahansa suurempikin puutarhuri. Keväällä tavoitteenani oli, että kunhan edes joku kasvi kasvaisi ja tuottaisi vähän satoa, niin se olisi enemmän kuin olin uskaltanut toivoa. Ja nyt näyttää siltä, että toiveeni on toteutunut.

Joten, tervetuloa Puronvarren puutarhakierrokselle:

Karvaiset näyttävät tuottavan tänä kesänä hyvää satoa. Pensaat ovat olleet meillä sen verran vähän aikaa, että aikaisempina vuosina sato on syöty suoraan pensaista, eikä siitä ole säilötty mitään. Nyt näyttäisi siltä, että marjoja tulee sen verran runsaasti, että säilöntäänkin saattaisi riittää. Luin jostakin, että porkkanoista ja karviaisista saa keitettyä "köyhän miehen lakkahilloa", jonka maku on hyvinkin samanlainen oikean lakkahillon kanssa. Onko kellään kokemusta vastaavasta? Kannattaako kokeilla?


Raparperipenkki kasvattaa komeita varsia vuodesta toiseen. Tänä kesänä se näyttää erityisen mukavalta kasvihuoneen tuomaa valkoista taustaa vasten. Joku sanoikin, että hyvin on kasvihuone sopinut raparperien taakse. Homman juju oli siinä, että raparperipenkki määritteli kasvihuoneen sijainnin ja oven paikan:D Ilmankos se nyt niin hyvin siinä istuukin. Raparpereistä ajattelin tehdä juomaa ja keitän ehkä vähän hilloketta talven aikana mahdollisesti leivottavien britatorttujen väliin.


Sitten kurkistus kasvihuoneeseen, jossa paprikoissa on pieniä, söpöjä paprikavauvoja. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, miltä paprikoiden pitäisi tähän aikaan vuodesta näyttää, enkä osaa yhtään arvioida ehtivätkö paprikat kypsyä ennen syksyn pakkasia, mutta katsotaan. Silmäniloa ne ovat tarjonneet jo nyt.


Vesimeloni kasvattaa pitkiä luikeroitaan vähän turhankin innokkaasti. Tämä taimi tarttui matkaani kesäkukkien ostoreissulta. Olen lykännyt sen multaan ja antanut olla. Kukkia on paljon ja joissakin kohdin olen näkevinäni pieniä melonin alkuja. Ilmeisesti vesimelonissa pitäisi olla sekä tyttö- että poikakukkia, jotta siitä saataisiin satoa. Jännä nähdä miten käy.


Kesäkurpitsa on myös levittänyt lonkeroitaan laajalle. Tässä kasvissa pitäisi myös olla sekä tyttö- että poikakukkia ja jos faebookin erinäisiä puutarharyhmiä on uskominen, jotkut pölyttävät näitä sutimalla pienillä pensseleillä siitepölyä kukalta toiselle. En ole tehnyt asialle mitään ja näyttäisi siltä, että  muutama kesäkurpita on kuitenkin tuloillaan. Lämpiminä päivinä kasvihuoneen ovi on ollut auki, joten pölyttäjät ovat päässeet työhönsä.



Kirsikkatomaatissa on muutama pieni tomaatin alku. Nämä taimet sain serkultani, jolta olen saanut myös hyviä neuvoja kasvihuoneeseen liittyen. Jännityksellä odotan mitä näistä tulee.

Tomaatit ovat minulle aikamoinen mysteeri. Netistä olen lueskellut niiden hoito-ohjeita, mutta kovin sekava vaikutelma niistä on jäänyt. Välillä on tuntunut, ettei tomaattien kasvattamisessa voi onnistua. Sitten olen ajatellut, että tässäkin asiassa jään katsomaan mitä tapahtuu. Tomaateissa on edelleen aika paljon kukkia ja raakileita vain muutamia. En tiedä mikä olisi ns. normaali tila ja kuinka paljon tämä kesän viileys vaikuttaa asiaan, mutta olisihan se aivan mahtavaa, jos jonakin päivänä voisin kerätä omia tomaatteja pöytään.


Kurkkuja tulee paljon. Ostin jo aikaisemmin mainitulta kesäkukkareissulta myös kurkun taimia. Istutin ne liian lähekkäin ja aluksi nypein niistä pois juuri niitä kurkun alkuja, kun luin jostakin, että kurkuistakin pitää varkaita poistaa. Sitten tajusin, että olen nyppinyt pois juuri niitä osia, joista kurkut kasvavat ja lopetin koko homman. Satoa näyttää tulevan, vaikken ole mitään varkaita poistanut enää aikoihin. Meidän pikku-ukko on mahdottoman kova syömään kurkkuja, joten ylituotantoa näistä ei varmasti pääse tulemaan. 

Kasvihuonee ulkopuolella kasvaa avomaankurkkua, sipuleita, lehtisalaattia ja herneitä. Herneet ja lehtisalaatin kylvimme aika myöhään, mutta näyttävät ehtivän muiden mukaan. Sipulit istutin keväällä pieniin, muovisiin kukkaruukkuihin. Ne ovat mielestäni sen verran kivan näköisiä, että jos vain onnistuvat näin, niin teen sipuleista samanlaisen ruukkupuutarhan ensi keväänäkin. Sipulit ovat sekä kelta- että punasipuleita. Kälyltä saadut avomaankurkut näyttivät ensin kasvavan hitaasti, mutta nyt ne ovat päässeet juonesta kiinni. Kukkia ja pieniä kurkun alkuja löytyy mukavasti.

Puronvarren perunamaa näyttää tältä. Päätin kokeilla saako satoa, jos kasvattaa perunat ämpäreissä. Kukkia ei ole vielä kovin monesta varresta löytynyt, joten en tiedä mitä tästä tulee. 

Mustaherukat kypsyvät omaa tahtiaan. Mitä kovin suurta satoa niistä ei näytä tulevan. Talvi verotti muutenkin mustaherukkapensaita, joista  jouduimme leikkaamaan aika paljon kuivettuneita oksia pois nyt kesällä. Viime syksynä pensaat jäivät talvehtimaan terveillä oksilla.

Vadelmia tulee jonkin verran. Näistä tuskin riittää pakkaseen minkään verran, sillä pikku-ukko käy samantien syömässä jokaisen vähänkään punaisen marjan. Se ei haittaa. Vitamiinit ovat parhaimmillaan tuoreissa marjoissa, joten talvea varten kannattaa tankata  nyt.
 
Punaherukkapensaat kantavat terttujaan urheasti. Näistäkin marjoista syödään kypsät (ja varmaan aika paljon raakojakin) sitä mukaa, kun niitä tulee, mutta eiköhän näistä riitä myös mehumaijaan. Sekä puna- että mustaherukoiden maku on todellinen loppukesän ja alkavan syksyn maku.

Päärynäpuista löytyy muutamia päärynöitä. Vuodet eivät ole veljeksiä tässäkään asiassa. Viime vuonna päärynöitä oli vaikka kuinka paljon, tänä vuonna sen verran, että niistä saa muutaman välipalan.

Tulipas siitä pitkä kierros. Sadonkorjaajan paras aika on vielä edessäpäin ja nyt pitää vain malttaa odotella, että kaikki kypsyvät ja valmistuvat ajallaan.

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtava ja monipuolinen puutarha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näin postauksen muodossa se näyttää ehkä vähän suuremmalta kuin todellisuudessa onkaan.

      Poista