keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Jälkipyykkiä





Kodinhoitohuoneesta vyöryy vastaan reppujen ja kassien vuori. Vuoren voi ylittää, kun ensin selvittää tiensä eteisestä hiekkaisten lenkkareiden ja kosteiden saappaiden yli. Saappaat eivät suinkaan ole märkiä siksi, että olisi satanut, vaan niillä on testattu kuinka pitkälle varsi riittää. Ja riittihän se, muttei tarpeeksi pitkälle. 

Onneksi jokainen purkaa itse omat kassinsa. Se kuuluu pelin henkeen. Pyykkikorit täyttyvät ääriään myöten nopeasti, samoin tiskikone. Hauskaa miten erilaisissa siivoustoimissa voi elää uudelleen menneiden päivien tapahtumia. Astianpesukone täyttyy muovilautasista, mukeista ja juomapulloista. Kun mielessä on lupaus ruuan jälkeisestä uintihetkestä, on ymmärrettävää, ettei lautasen kuuraamiseen jaksa keskittyä. Tuo viiru on hernekeittoa ja toisella laitaa löytyy ketsuppia. Kahdelta eri syöntikerralta tietenkin. Juomapullojen pohjalle on jäänyt tilkka vettä tai mehua. Kesäyön vaellus, jossa suopursut tuoksuivat palaa mieleen.

Pyykikonetta täyttäessä nenään tulvahtaa vahva hyttyskarkotteen tuoksu hupparista. Alkukesän itikat ovat kiukkuisia ja niitä on paljon. Kesäntuoksu on kai siinäkin pyyhkeessä, joka on märkänä ensin pyörinyt rantahietikossa ja tungettu sitten lähtökiireessä laukun sivutaskuun. Tällä kertaa yksi olennainen tuoksu puuttuu kokonaan: yksikään vaate ei haise savulle. Metsäpalovaroituksen vuoksi tulentekokielto on aivan ehdoton, emmekä sitä halunneet uhmata.

Kun pyykkikone pyörii, kaivan esiin imurin. Hiekka rapisee jalkojen alla. Sitä oli pyykeissä, takkien taskuissa, repuissa, kengissä ja aivan kaikkialla. Männynneulasten määrästä saattaisi luulla, että elämme  metsässä emmekä suinkaan koivujen ympäröimänä pellon reunassa. Mutta siellä missä olimme, oli mäntyjäkin. Kiviä, käpyjä, oksia. Kaikkea löytyy. 

Sauna on lämmin. Miten mukavalta tuntuukaan oikaista lauteille lämpimään. Edellisyö teltassa ei ollut jääkylmä, muttei mikään lämminkään. Hassua miten nuhjuiseksi olo tulee jo yhdestä telttayöstä. Olenko jotenkin liian mukavuudenhaluinen? Lämpö hellii ja samalla virtaa jäseniin raukeus. Vaikka makuupussissa oli kohtuulliset olosuhteet nukkua, heräilin ihan jatkuvasti ja väsymys tekee minusta kiukkuisen. Raitisilma on tehnyt tehtävänsä. Sängyssä odottaa pehmeä peitto ja oma tyyny. Kaivattu lepo.

Meillä oli  mukava partioleiri.

2 kommenttia: