lauantai 1. syyskuuta 2018

Hyvästit elokuulle




Hyvää syyskuun ensimmäistä päivää! Tänään on kai viimeistään todettava, että kesä on mennyt ja syksy alkanut. Vuodenaika on vaihtumassa toiseen, nurmikolla on joka päivä enemmän ja enemmän kellastuneita lehtiä ja illat hämärtyvät ja suorastaan pimentyvät aina vain aikaisemmin. Vielä en ole kaivanut kynttilöitä tai lyhtyjä esille, mutta kohta on niidenkin aika. Jokin osa minua roikkuu edelleen tiukasti kesässä kiinni, vaikka samalla olenkin iloinen siitä, että iltaisin nukkumaan mennessä voi vetää peiton korville ja se tuntuu pelkästään hyvältä. Kesällä meni viikkokausia, etten voinut nukkua minkäänlaisella peitolla ja vaikka se olikin yöunien kannalta välttämätöntä, niin onhan se ihana ja unettava tunne, kun voi illalla kaivautua peiton alle lämpimään ilman, että paistuu elävältä.

Mutta, vielä katsaus menneeseen elokuuhun. Mitä siitä jäi mieleen?

E - esikouu
Nuorin tyttösemme aloitti eskarin ja voi miten odotettu tapahtuma se olikaan. Kun talossa oli entuudestaan kolme koululaista, ovat kaikki koulumaailman tapahtumat, muotioikut, lukujärjestykset, kaverisuhteet ja muut kommervenkit tulleet vuosien varrella tutuksi puheiden tasolla jo monta kertaa. Nyt hän pääsi itse siihen maailmaan, johon on ollut valmis jo pitkään. Kohta on kuukausi eskarielämää takana ja edelleen kaikki on mieluista. Vierestä tällaista koulutaivalta on ollut ilo ja helppo seurata.

L - lapset
Täyttävät minun elämäni lähes kokonaan. Se ei ole huono asia, koska tällä hetkellä "työni" on muutenkin olla täysipäiväinen (muttei varmaankaan ihan täysipäinen) äiti. Kotiäitiys on oma valinta, se on perheen yhteinen valinta ja suurimman osan ajasta se tuntuu oikealta valinnalta meille. Ympärilläni on perheitä, jotka ovat tehneet toisenlaisia valintoja ja ne näyttävät olevan taas heille hyviä ja oikeita. Jatkuva kotona oleminen voi aiheuttaa sen, että lapsista tulee liian suuri sisältö elämään. Tarkoitan tällä sitä, että pahimmassa tapauksessa huomaan joku päivä, ettei minulla ole mitään omia juttuja vaan elän täysin lasteni kautta ja silloin se on huono asia ennenkaikkea lasteni kannalta. Koitan ajatella, että niin kauan kuin tiedostan tämän riskin, voin ja haluan sille jotakin tehdä.

O - organisointi
Koulujen alettua arki pyörii tietyn ohjelman mukaan. Ei siitä mihinkään pääse, että niin pitkään kuin talossa on koululaisia (meillä alkoi kahdeksas syksy kouluelämää ja edessä on vielä pitkästi toistakymmentä vuotta koulumaailmassa mukana oloa), koulurytmi määrittelee arkipäivien rytmin. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta sitä vastaan ei myöskään kannata taistella. Jonkun mittapuun mukaan meillä on kai suurperhe, en oikein tiedä, mutta joka tapauksessa organisoinnista on hyötyä. Olipa sitten kyse lauantain kotityöpäivästä tai viikon iltamenoista, ei haittaa jos miettii etukäteen suunnitelman siitä, miten homma saadaan rullaamaan jouhevasti ilman turhia marinoita.

K - koti
Lasten ohella koti ja kaikki siihen liittyvä (myös ne lapset) täyttävät elämäni nyt. En voi sanoa rakastavani kotitöitä, mutta niitä tekemällä saa aikaan rauhaa ja järjestystä ympärilleen ja niistä minä sen sijaan tykkään kovastikin. 

U - ulkotyöt
Toisinsanoen pihatyöt. Tänä vuonna olen leikannut ennätysvähän ruohoa. Meidän esikoinen on kunnostautunut siinä hommassa kiitettävästi ja hoitanut niin oman kodin kuin muutaman muunkin pihan nurmikot tänä kesänä. Tänä viikonloppuna haaveilen tekeväni muutaman syysasetelman terassille. Muutenkin pihalla ollessa tulee katseltua paikkoja sillä silmällä, että ne pitäisi vähitellen laittaa siihen kuntoon, että talvi saa tulla. Vaikka toivottavasti ensilumeen on vielä aikaa.

U - ulkoilu
Helteiden hellittäessä elokuu antoi hyvät mahdollisuudet ulkoilulle. Ulkoilmaenergiaa pitää muistata tankata edelleenkin, sillä halusimmepa tai emme, marraskuun loskaasäät ovat tulossa, eikä silloin tee mieli ulos kuin pakon edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti