keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Pieniä taikoja




Savon serkkulaan suuntautuneeseen yhden yön pikapyrähdykseen kuului myös yksi, ihan spesiaali juttu vain meille vanhemmille. Olen tainnut "muutamia" kertoja mainostaa täälläkin, että Juha Tapio on yksi suurimmista suosikeistani suomalaisen kevyen musiikin saralla. Tämä fanitus on alkanut jo niistä ajoista, jolloin Juha Tapio oli melko tuntematon nuorimies kitaransa kanssa erilaisissa hengellisissä tapahtumissa. Tänä päivänä tämä ei-enää-ihan-niin-nuori mies soittaa edelleen kitaraa, omaa edelleen aivan upean lauluäänen ja kirjoittaa lauluja, joiden sanat tulevat lähelle ja koskettavat ihan aidosti. Tuntemattomuudesta on noussut muusikko, jonka kaikki tietävät. Itse olen myös sitä mieltä, että Juha Tapio on tällä hetkellä paljon enemmän Jumalan asialla, kun laulaa maallisiin aiheisiin keskittyviä lauluja mitä silloin, kun hänen musiikkinsa oli enemmän gospelia. Aitous näkyy, kuuluu ja löytää tarttumapintaa, oli kyse mistä elämän osa-alueesta tahansa.

Sunnuntaina lähdimme miehen kanssa kohti Kuopiota. Taskussa polttelivat jo ennen joulua ostetut liput iltapäivän konserttiin, joka oli yksi 29:stä loppuunmyydystä levynjulkistamiskiertueen konserteista. Juha Tapion uusin levy "Pieniä taikoja" oli sävyltään aika paljon erilainen vuosi sitten ilmestyneen levyn kanssa. Vuosi sitten huhtikuussa olimme edellisen kerran häntä kuuntelemassa ja silloin konserttipaikkana oli Turun Logomo, loppuunmyydyllä salilla silloinkin. Väkeä oli monikymmenkertainen määrä Kuopion konserttiin verrattuna ja musiikki oli hyvää ja radiosoittoon erittäin sopivaa. Tämä uusi levy on soinut radiossa huomattavasti vähemmän ja syystä. Kappaleista iso osa on sellaisia, etteivät ne oikein radioon sovi. Juha Tapio itse kuvaili konserttiaan iltanuotioksi, jonka ympärille kokoonnutaan istumaan iltaa ja soittamaan porukalla. Iltanuotiolauluista harvoin on suureen levitykseen, mutta kuulijoilleen ne tuovat hyvän mielen. Hyvin oli konsertissa iltanuotiotunnelma tavoitettu. Lavalla ei ollut suuri tähti ja taustalla hänen orkesterinsa-asetelmaa vaan siellä oli viisi miestä, jotka soittivat porukalla. Mukavaa oli  myös se, että verrattuna vuosi sitten pidettyyn isoon konserttiin, nyt Juha Tapio kertoi kappaleista enemmän. Kappaleiden taustat ja syntytarinat kiinnostavat minua aina, joten mielellään niitä tarinoita kuunteli.

On ilo kuunnella muusikkoa, joka pystyy ja uskaltaa muuntautua ja tehdä monenlaista musiikkia. Jos Juha Tapio olisi ajatellut vain rahaa ja suuria yleisöjä, hän olisi tehnyt uusimman levynsä toisella tavalla. Nyt hän on levyn nimen mukaisesti tehnyt asioita pienesti ja omasta mielestäni on siinä myös onnistunut.

Jälleen kerran onnistuneen konsertti-illan jälkeen tuli mieleen, että tällaista pitäisi tehdä paljon useammin. Näin ajattelen oikeastaan aina, kun ajelen kotiin konsertista, teatterista tms. Harmittavasti suosituimpien taiteilijoiden esityksiin liput pitää varata jo kuukausia etukäteen, mikä haittaa kovasti ex tempore-lähtöjä. Myöskin lippujen aika korkeat hinnat pitävät huolen siitä, että ihan joka kuukausi ei pysty kulttuuririentoihin osallistumaan. Mutta aina kun mahdollisuus on, siihen kannattaa tarttua. Parituntinen arjen yläpuolella kantaa kauas ja kauan.

2 kommenttia:

  1. Kerrassaan mahtavaa, että pääsitte kaksin konserttiin! Tunnen aina omantunnon pistoksen siitä, miten vähän tulee nykyisin käytyä konserteissa, teatterissa ja ylipäänsä kulttuuririennoissa. Teistä pitäisi ehdottomasti ottaa esimerkkiä.

    Muistan hyvin sen ajan, kun esim. Turussa oli mahdollista mennä Linnateatterin esityksiin ex tempore hetken mielijohteesta, jos sattui olemaan sopiva hetki. Nyt on tosiaan toisin; tällä hetkellä pitäisi kohta miettiä jo kesäteatterin esitysaikoja, jos jonnekin mielii. Toisaalta, kun riennon varaa ajoissa, on jotain, mitä odottaa innolla :) Mukavaa hiihtoloman jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, että hyvissä ajoin varatulla kulttuuririennolla (tai millä tahansa muullakin huvituksella) on se ennakkovaikutus, että siitä voi iloita jo etukäteen. Tämän konsertin liput me varasimme hyvissä ajoin ennen joulua, joten odotusaikaa riitti usean kuukauden verran.

      Poista