perjantai 23. marraskuuta 2018

Musta perjantai

Käsi ylös jokainen, joka voi rehellisesti sanoa, ettei ole tämän viikon aikana törmännyt yhteenkään mainokseen, jossa on englanniksi kirjoitettuna kaksi sanaa milloin pienillä ja yleensä aika isoilla kirjaimilla? 

Aivan, harvassa taitavat olla ne kädet, jotka nousevat. Jos joku on jollakin ihmeellisellä katoamistempulla onnistunut välttämään kuluneen viikon mainosryöpytyksen, niin kerrottakoon hänelle, että tänään on musta perjantai, Black Friday. Ettäs tiedätte.

Kyseessähän on Yhdysvalloista rantautunut perinteinen joulukaupan aloituspäivä, jota tuolla Atlantin takana vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina eli siis tänään. En tiedä malttavatko amerikkalaiset ihan oikeasti odottaa joulukaupan aloitusta näinkin myöhään, kun mekin täällä sysi-Suomessa olemme monin paikoin aloittaneet joulukaupan vähintäänkin viikko sitten. Tosin, taitaa tänäkin viikonloppuna olla aika monessa pitäjässä jos jonkinmoista puurojuhlaa ja joulupukkia muoreineen jakamassa konvehteja ja kyselemässä vuoden kiltteysastetta, että jaksetaan sitä kai täälläkin odottaa. Mutta oli joulukauppa sitten jo avattu tai avautumassa, niin juuri tänään sinne odotetaan runsain määrin asiakkaita ja heidän mukanaan runsaasti rahaa. 

Menneen viikon mainosvyöryä silmäillessä ei oikein tiedä mitä ajattelisi. Perinteisen laatikkoon kannettavan mainospostin lisäksi sähköposti on täyttynyt jos jonkinlaisista ilmoituksista, jotka kehottavat kaikkinaiseen kuluttamiseen tänään. Alennusprosentit ovat paikoin sitä luokkaa, että sitähän luulee suorastaan tienaavansa samalla kun ostaa. Eihän tämä  nyt ole ensimmäinen vuosi, jolloin Suomessa Black Friday-päivää vietetään, mutta omassa muistissani näin suureellisesti sitä ei ole ennen mainostettu. 

Omasta mielestäni mainokset eivät kovinkaan usein vaikuta minuun niin, että lähtisin viipymättä ostoksille. Olen kuluttajana muutenkin aika tylsää sorttia tai sitten sen verran vähissä varoissa, etten hirveästi ostele "kun halavalla saa", jos en tavaraa oikeasti tarvitse. Minua mainosposti ei häiritse, välillä jopa tykkään siitä. Selailen mainoksia, näin joulun alla fiilistelen kauniita kuvia, mutta en koe, että minun täytyy saada ostaa jotakin. Mutta jokin näissä mustan perjantain mainoksissa oli niin vaikuttavaa, että huomasin löytäväni itseni miettimässä, olenko hullu, jos en osta kaikkia jolulahjoja nyt ja pitäisikö ostaa jotakin vielä varastoonkin tulevaa odottamaan (siis oikeasti, sekoaminen oli lähellä). Yleensä en mainoksia lukiessa ajattele näin. Liekö sitten syynä mainosten poikkeuksellisen suuri määrä jokaisesta mahdollisesta tuutista? Huomasin harmittelevani, että olen koko perjantain yksin lasten kanssa, jolloin luonnollisesti on hankalampaa lähteä ostoksille, joululahjaostoksille varsinkaan tai ylipäätän selata nettiä kaikessa rauhassa.

Jossakin vaiheessa tulin sitten järkiini. Tuskin se tavara maailmasta loppuu edes black fridayn jälkeenkään. Maksan mahdollisesti jostakin tarvitsemastani vähän enemmän, mutta teen sen sitten, kun oikeasti jotakin tarvitsen. Joten jäitä hattuun kanssaeläjät! Elämä jatkuu myös lauantaina.

p.s. Ollakseni rehellinen, niin kyllä minä yhteen sähköpostiin kilahtaneeseen tarjoukseen aion tarttua. Tätä kirjoittaessa en ole sitä vielä tehnyt, mutta hetimiten "julkaise"-napin painalluksen jälkeen aion suorittaa muutaman hankinnan, joista toivon mukaan on joulun jälkeen iloa niin omille lapsille kuin heidän kaverilleen ja kummitytöllekin.

4 kommenttia:

  1. Juuri samaa mietin samalla, kun bongasin netistä kymmeniä "In Finland we have the Black Friday every Friday on November" -meemejä. Huh. Onneksi voi taas keskittyä jouluhömpöttelyyn! Joko saa alkaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan toki jouluhömpöttely saa alkaa:)
      Oli kyllä varsin massiivista mainostusta tänä vuonna ja ensi vuonna se tuskin tästä ainakaan vähenee.

      Poista
  2. Juu sähköposti on kyllä melkein tukkeutunut sillä näitä mainoksia on tullut tänä vuonna aivan jäätävä määrä. Vielä koko viikonlopun puski mainoksia tulemaan ja erinäisiä tarjouksia. Perjantaina tuli ruokakaupassa käytyä, mutta muut tarjoukset jäi välistä. Muutaman löydön netistä kyllä tein mikä oli ollut hankintalistalla pitempään ja nyt sattui sopiva tarjous kohdalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se kyllä melkoista mainostulitusta koko viime viikko. Ei joulumainoksiakaan noin ärhäkästi tule.

      Poista