Eilen uudenvuoden ensimmäinen päivä aloitettiin ulkoilulla ja aattoillan lumimyräkän ansiosta lumitöillä. Mittari näytti plusasteita ja iltapäivällä alkoi sataa uutta, märkää lunta. Maisema oli todella harmaa, sillä sumu oli välillä kovinkin sakeaa.
Kustaa Vilkunan toimittamassa kirjassa "Vuotuinen ajantieto" on mielenkiintoisia tietoja ja yksityiskohtia entisaikojen tavoista ennustaa tulevan kesän säätä. Kesän ilmat olivat jokapäiväisen leivän kannalta paljon talven ilmoja tärkeämpiä, joten talvenkin sääennusteet koskivat usein tulevaa kesää. Tiedä sitten miten paljon nämä ennustukset ja sanonnat ovat paikkaansa pitäneet, sen verran ristiriitaista tietoa kirjasta löytyy, mutta ihan mielenkiintoista näitä on lukea.
Jos otetaan tarkasteluun vaikkapa uudenvuodenpäivän säät, niin sen perusteella voitaisiin päätellä, että tulevana kesänä vilja kypsyy aikaisin. Vanha kansa on nimittäin ennustanut, että vuoden ensimmäisestä suojakelistä (joka oli siis uudenvuoden päivänä) lasketaan 200 päivää elonaikaan, jolloin vilja olisi puintikypsää heinäkuun jälkipuoliskolla. Samasta suojakelista lasketaan yhdeksän viikkoa sulaan veteen tai kevättulviin. Tänä vuonna se tarkoittaisi maaliskuun alkua, hiihtoloman aikaan. Ylipäätään kirjasta löytyi paljon sanontoja, joissa tammikuun lauha keli lupaa hyvää kesää. Päinvastaisiakin ennusteita tosin oli mukana, joten ottaa siitä nyt sitten selvää. Yksi tunnetuimpia sanontoja taitaa olla "Jos on usma uunnavuonna, niin on halla heinäkuussa, talvi keskellä kesää." Jos tämä pitäisi paikkansa, ei tulevalta kesältä kannata liikoja odotella.
No, varmuudella vain aika näyttää sen, millainen vuosi säiden puolesta on tulossa. Ainakin vuosi aloitettiin moninpaikoin oikein kunnon myrskyllä. Toivottavasti nyt on jo tyynempää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti